Gevolgen na stoppen met roken

Stoppen met roken en de korte termijngevolgen

Nadat je acht uur lang zonder sigaret bent, beginnen er al positieve gevolgen voor je lichaam te komen. Doordat je niet rookt wordt de hoeveelheid koolmonoxide in je bloed meteen gehalveerd. Koolmonoxide is de toxische stof die in tabaksrook zit. Positief gevolg hiervan is dat de zuurstoftoevoer naar je cellen en je organen weer een normaal peil kan bereiken. Als je al 24 uur zonder sigaret bent, dan hebben de longen al tijd gekregen om de nadelige effecten van tabaksrook af te breken. Hierbij gaat het dan vooral om slijm en teer die zich nestelen in de longen. Dit is het begin van het herstel van je longen.



Na al 48 uur gestopt te zijn met roken, begin je weer stilaan te beseffen dat je over een smaak- en een reukzin beschikt. Door niet te roken gaan immers de zenuwen die instaan voor de smaak en de reuk weer kunnen teruggroeien. Dit is het moment waarop de gestopte roker bepaalde geuren en smaken weer beter kan gaan onderscheiden. Wie al een drietal weken zonder tabak is, zal merken dat hij of zij minder zal moeten hoesten en kuchen. Geleidelijk aan is het zelfs mogelijk dat de hoestbuien volledig zullen verdwijnen.



De roker die drie maanden gestopt is, is duidelijk op de goeie weg en zal de positieve gevolgen voor de gezondheid meer en meer kunnen appreciëren. De gestopte roker zal merken dat hij minder snel vermoeid is en beter en zuiverder kan ademen. Na drie maanden hebben de longen al heelwat tijd gehad om te herstellen. De ex-roker zal merken dat hij minder snel buiten adem is als hij een trap oploopt en dat hij minder problemen heeft met lichamelijke inspanningen in het algemeen.



Stoppen met roken en de lange termijngevolgen

Na 1 jaar zonder sigaret heeft de ex-roker een belangrijke psychologische drempel overschreden. De positieve gevolgen voor de gezondheid die geleidelijk zijn gekomen, hebben zich na één jaar doorgezet en de algemene fysieke toestand van de ex-roker duidelijk verbeterd. De reuk-en smaakzin van de ex-roker staan weer op punt en bij lichamelijke inspanningen treedt de vermoeidheid minder snel op. Na één jaar speelt ook het voordeel dat het risico op een hartinfarct met de helft is gedaald.



Wie de drempel van één jaar overschreden heeft, is goed op weg om de kaap van de vijf jaar zonder sigaret te overschrijden. Dat is de periode dat ook het risico op hersenbloeding met de helft daalt. Bijkomend voordeel na deze periode is een halvering van het risico op kankers zoals mondkanker, slokdarmkanker en blaaskanker.



Als je op lange termijn rookvrij bent, zijn er nog extra voordelen voor de gezondheid. Zo wordt na tien à vijftien jaar het risico op longkanker gehalveerd en is het risico op hart-en vaatziekten ongeveer gelijk aan het risico dat een niet-roker loopt. Sommige specialisten gaan zelfs zo ver om te beweren dat na vijftien jaar de levensverwachting voor de ex-roker ongeveer gelijk is aan de levensverwachting van een persoon die nooit gerookt heeft.



Het is nooit te laat om te stoppen met roken


Als je dit lijstje bekijkt, zie je dus dat er altijd voordelen zijn als je met roken stopt. Ook al heb je jarenlang gerookt, toch zijn er altijd positieve gevolgen voor de gezondheid als je de sigaret laat. Zeggen dat je longen toch te zeer zijn aangetast om te proberen te stoppen, houdt dus geen steek.



Stoppen met roken en zieke mensen

Bij mensen die stoppen met roken en niet aan een ziekte lijden, kunnen de positieve gevolgen op het lichaam zich relatief snel laten gelden. Bij mensen die al aan een ziekte lijden en besluiten te stoppen met roken, kan het zijn dat hun toestand minder snel verergert. Daarentegen kan blijven roken een negatief effect hebben bij de mogelijke genezing van een ziekte.

Stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen

De meeste mensen die willen stoppen met roken worden ontmoedigd door ontwenningsverschijnselen zoals zweten, hoofdpijn, slecht slapen, stress enzovoorts. Het zijn vaak dezelfde mensen die grijpen naar de nicotinepleisters en -pilletjes, maar ze weten dan niet dat nicotine slechts 3% van het probleem is. De andere 97% zit hem tussen je oren, ook het wel het "mentale deel van de verslaving" genoemd. Dit deel zorgt voor de verslaving, en ook voor de ontwenningsverschijnselen. Maar gelukkig bestaat er een gratis videocursus waarvoor je je kunt inschrijven, deze cursus helpt je zonder ontwenningsverschijnselen van je rookverslaving af. Wil je meer informatie over de cursus? Klik dan hier.

Als je je gelijk wil inschrijven voor deze (gratis) cursus, klik dan hier.
 
;